От 1 март започва прилагането на четирите нови правителствени мерки за справяне с поскъпването

...
От 1 март започва прилагането на четирите нови правителствени мерки за справяне с поскъпването
Коментари Харесай

Повече от 3000 продукта поевтиняват в Гърция, някои с 18%

От 1 март започва прилагането на четирите нови правителствени ограничения за справяне с повишаването на продуктите в супермаркетите  в Гърция, само че и в цялата  верига на доставките.

Според оценките и данните на Министерството на развитието  потребителите ще видят намаления на цените при повече от 3000 продукта, които доближават до  18,1%, информира  Bulgaria ON AIR.

Специално за  бебешкото мляко, защото се продава без промоции, пониженията (около 15%) ще бъдат трансферирани непосредствено към цената на рафта, до момента в който използването на чисто ценообразуване също ще докара до последователно понижаване на цените при прясното мляко.

Намаляване на отстъпките на доставчиците за супермаркетите и прекачване на изгодата към потребителя посредством понижаване на каталожните цени

Решението на държавното управление да продължи с промяната, задължаваща доставчиците да понижат офертите си към фирмите за търговия на дребно с 30%, със задължението да понижат своите каталожни цени със същата сума, докара до понижения на повече от 3000 продукта (1500 доближиха до началния час на Министерския съвет).

Реформата докара до доста понижение на междинните цени на едро в седемте продуктови категории. По-конкретно междинното понижение на цените при бебешките и детските пелени е 18,1%.

Бебешки и детски пелени -18.1%

Шампоани, душ гелове и балсами -17.0%

Препарати за съдове -16.0%

Всички типове почистващи препарати -15,8%

Перилни препарати -15,6%

Пасти за зъби -15,1%

Сапуни -12,7%

При интервенцията за бебешко мляко беше избран таван на брутния марж на облагата на фирмите, които внасят, създават и популяризират бебешко мляко в Гърция. Това е равно на оперативните разноски на бизнеса в съответната продуктова категория плюс 7% от чистите продажби.

Тази съответна промяна води до понижения на първичните цени за доставка от почти 15% приблизително за множеството бебешки млечни артикули на 1-ва (0-6 месеца) и 2-ра (6-12 месеца) детска възраст. Тъй като бебешкото мляко се продава без промоции, тези понижения (около 15%) ще бъдат непосредствено трансферирани към цената на рафта.

Мярката, която не разрешава на доставчиците на супермаркети, които покачват цените на продуктите си, да организират промоционални акции за три месеца на тези артикули, визира съвсем всички артикули, продавани в супермаркетите. Пресни артикули (плодове, зеленчуци, месо, риба) и избрани потребителски артикули за дълготрайна приложимост (напр. облекло) са изключени.

Последната мярка на държавното управление задължава доставчиците на пресни артикули (плодове, зеленчуци, меса) да продават продуктите си в търговията на дребно на " чисти " цени (net - pricing). Разрешени са надбавки за връщане на артикули и възобновявания на суми единствено при 3% от продажната цена преди отстъпки, заеми и други преимущества.

Тази мярка способства за по-голяма бистрота при ценообразуването на пресните артикули. Смята се, че използването на чисто ценообразуване последователно ще понижи цените на тези артикули на рафта.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР